Tastature
Bucuresti, Romania
 
 
Currently Offline
Favorite Game
1,667
Hours played
1
Achievements
Screenshot Showcase
This is the real work.
1 1
Review Showcase
1,739 Hours played
Redactează o compunere de 400-600 cuvinte in care să argumentezi că textul citat aparţine speciei literare basm.

Basmul este o specie epica de mare intindere, de obicei in proza, in care sunt narate intamplari fabuloase(fantastice) ale unor personaje imaginare, inzestrate cu insusiri supranaturale. Basmul apartine prin origine, literaturii populare, avand caracter oral, anonim si colectiv. Insa pe la inceputul secolului al-XIX-lea, apare un interes al scriitorilor pentru basm, o predilectie pentru mituri, pentru trecut, pentru specificul national si pentru creatia populara autohtona.
Deoarece apare intr-o perioada a romantismului, basmul cult se deosebeste cu precadere de basmul popular prin specificul fiecarui scriitor de a prelucra original un material. Basmul cult preia elemente existente in basmul popular. La Ion Creanga, chiar daca elementele din sursa folclorica sunt numeroase, apar anumite trasaturi ale literaturii culte printre care mentionez: dramatizarea actiunii prin dialog, umanizarea fantasticului prin comportamentul eroilor. Textul narativ pe care Creanga il ofera literaturii romane este intesat cu proverbe(eruditie paremiologica), zicatori, vorbe de duh: “La placinte inainte,/ Si la razboi inapoi”; “Ce-i scris omului in frunte-i pus”. Umorul la Creanga este inteles mai mult ca jovialitate, ras ingaduitor, si mai putin satiric.
“Povestea lui Harap-Alb” se incadreaza perfect in structura epica a basmului cult, continand insasi elemente din cadrul basmului popular. Basmul este o naratiune facuta din perspectiva unui autor omniscient avand o formula initiala (“Amu cica era odata”), o formula mediana (“Ca cuvantul din poveste, inainte mult mai este…”- aceasta formula desparte cele sapte parti in care basmul este impartit) si formula finala (“Si a tinut veselia ani intregi”). In basmul lui Creanga apare caracterul de fictiune, implicand fabulosul si miraculosul , prin intermediul unor caractere fantastice (Gerila, Setila, Flamanzila, Ochila, Pasari-Lati-Lungila – prieteni ai personajului principal). De asemenea apar animale care au darul de a vorbi (calul lui Harap-Alb), si diferite obiecte cu puteri miraculoase: “apa vie”, “apa moarta”- aceste obiecte vor fi folosite in ajutorul personajului central, pentru a fi readus la viata. Exista un conflict intre Bine (reprezentat de Harap-Alb) si Rau (Spanul) iar in cele din urma Binele invinge, primind locul meritat, iar Raul este inlaturat, fiind supus unei pedepse grele.
Harap-Alb, eroul basmului lui Creanga, iese din schema basmului popular. El poate fi identificat cu Fat-Frumos care infrunta zmeii, dar nu se lupta cu Spanul, ceea ce denota profunzimea naratiunii redate de marele povestitor.
Calatoria pe care o face fiul cel mic al Craiului are un caracter initiatic, este drumul maturizarii sale, al cunoasterii binelui si raului, pentru a putea deveni urmas la tronul unchiului sau. In drumul sau, el trebuie sa treaca 3 probe de foc, care-i vor dezvalui noi capacitati, si-i va oferi prilejul de intra in contact cu lucruri si personaje necunoscute. Harap-Alb nu este un personaj fantastic, el doar are legaturi cu supranaturalul ( Sfanta Duminica- batrana de care se milostiveste calul nazdravan, ii ofera sprijin pentru ca a fost ascultator). O alta caracteristica a basmului este imbinarea realului cu fantasticul. La Creanga, fantasticul apare sub forma fabulosului antropomorfizat: pesonajele fabuloase dobandesc conotatii umane prin modul de comportare (vorbe, fapte, gesturi, reactii sufletesti). Personajele nazdravane se comporta ca niste tarani si de asemenea limbajul lor este unul moldovenesc.
Motivele literare existente in opera lui Ion Creanga, sunt specifice basmului popular insa recreate in stilul autorului: calatoria dificila a eroului cu multiple obstacole, ii ofera acestuia o viziune diferita asupra lumii; viclesugul cu care este atras de Span, il face sa-si piarda astfel identitatea. In acest caz Harap-Alb plateste pentru neascultarea sfatului tatalui sau. Probele dificile ii deschid eroului un nou orizont, spre maturitate si implinire sufleteasca. Referitor la moartea initiatica, multi critici considera faptul ca Harap-Alb moare in finalul basmului pentru a renaste, dobandind o personalitate puternica. Nunta este rasplata pentru rabdare si intelegere, iubirea fiind stadiul suprem al fericirii pamantene.
Caracteristicile limbajului sunt evidente in acest basm,oralitatea fiind realizata prin dramatizarea naratiunii: “Mai, da’al dracului om e si acesta”. Limbajul popular existent da o nota de naturalete: termeni regionali: “hobot”, “desant”. Filosofia de baza a basmului este de sorginte profund populara: experienta, viata practica, este cea care instruieste, care-l formeaza pe om, propulsandu-l pe scara valorilor, iar nu apartenenta sociala ( nu faptul ca e fiu de crai il face sa ajunga urmas la tronul unchiului sau, ci cunoasterea, distingerea binelui de rau).
“Spre deosebire de basmele altora, in care supranaturalul e socant si infricosator, in Harap-Alb, realul si fabulosul se intretaie continuu, fara a da impresia unei insotiri hibride. Nu se stravede nici vulgaritatea cotidianului, nici miraculosul oniric sau halucinatoriu”, este ideea dezvoltata de Paul Cornea in lucrarea “Ganduri despre Harap-Alb”.
Teorema de construit Airbus A380
Definiţia 10.1. Un difeomorfism ϕ : S → S se numește izmometrie, dacă pentru orice
p ∈ S și orice w1, w2 ∈ TpS, avem
hw1, w2ip = hdϕp(w1), dϕp(w2)iϕ(p). (10.1)
spunem că S și S sînt izomorfe.
Dacă ϕ este izometrie, atunci
Iϕ(p) (dϕp(w)) = hdϕp(w), dϕp(w)iϕ(p) = hw, wip = Ip(w), (10.2)
pentru toți w ∈ TpS. Reciproc dacă un difeomorfism ϕ păstrează prima formă fundamentală, adică
Iϕ(p) (dϕp(w)) = Ip(w), ∀w ∈ TpS, (10.3)
atunci folosind formula polară care leagă o formă pătratică de una biliniară, avem
2hw1, w2i = Ip(w1 + w2) − Ip(w1) − Ip(w2) == Iϕ(p) (dϕp(w1 + w2)) − Iϕ(p) (dϕp(w1)) − Iϕ(p) (dϕp(w2))= 2hdϕp(w1), dϕp(w2)i, adică ϕ este izometrie.

Definiţia 10.2. O aplicație ϕ : V → S de la o vecinătate V a unui punct p ∈ S
se numește izometrie locală, dacă există o vecinătate V a lui ϕ(p) ∈ V astfel încît
ϕ : V → V este izomnetrie. Dacă pentru orice punct p ∈ S există o izometrie locală
pe S. Atunci se zice că S este local-izometrică cu S.
Este evident că dacă ϕ : S → S este un difeomorfism care este și izometrie locală în
fiecare punct, atunci ϕ este izometrie globală. Se poate să existe o izometrie locală între
două suprafețe, fără să existe o izometrie globală.

Exemplul 10.1. Fie cilindrul drept avînd parametrizarea r : U → R3, cu r(u, v) =(cos u, sin u, v) cu U = {(u, v) ∈ R3|)0 < u < 2π, −∞ < v < ∞} și planul de parametrizare
r(u, v) = p0 + uu + vv. Luăm aplicația ϕ = r ◦ r−1
Atunci ϕ este o izometrie locală. Întradevăr, fie p ∈ r(U) și un vector tangent w la cilindru în p. Presupunem că w este tangent
la curba vr(u(t), v(t)). Atunci (u(t), v(t)) este o curbă în U. Atunci w = ruu0 + rvv0
Pe de altă parte dϕ(w) este tangent la curba ϕ (r (u(t), v(t))) = r (u(t), v(t)). Deci
dϕ(w) = ruu0 + rvv0
.♥♥♥ E = E, F = F, G = G avem că
Iϕ(p)(dϕp(w)) =E(u0)2 + 2Fu0v0 + G(v0)2 =E(u0)2 + 2Fu0v0 + G(v0)2 = Ip(w).
Deci cilindrul este local izometric cu planul. Cele două suprafețe nu sînt izometrice,
deoarece nu poate exista un difeomorfism între cilindru și plan.

Ultimele două ecuații se numesc ecuațiile Codazzi-Mainardi.
Recent Activity
0.1 hrs on record
last played on 31 Jan
80 hrs on record
last played on 23 Jan
1,667 hrs on record
last played on 22 Jan
Tourist 6 Jan @ 6:53am 
ne intoarcem la castelu wolfenstein
girls 2 rule 2 May, 2022 @ 9:40am 
Frații stau de șase, yeah (șase)
Femei frumoase
Nu vor să ne lase, da' Amula nu fute gioarse
girls 2 rule 9 Mar, 2021 @ 11:00pm 
scartare iati dracu pc ca gafaie jetexu in carcasa
girls 2 rule 14 Aug, 2020 @ 2:46am 
joaca bine e din kings , o data a batut 5 oameni cu 3 gloante si 2 au fost de avertizare
girls 2 rule 28 Nov, 2019 @ 7:18am 
MARIUS DÂN BĂPTENI VA PREZINTĂ ȘTIRILE DÂN BĂPTENI ȘTIRILE CARE CHIAR CONTEAZĂ
girls 2 rule 19 Aug, 2019 @ 10:30am 
This profile gave me:
Acne
ADD
ADHD
AIDs
Allergies
Alzheimer's
Altitude sickness
ALS
Anxiety♥♥♥♥♥worms
Asthma
Autism
Birth Defects
Bipolar disorder
Blood clot
Bone marrow disease
Brain Cancer
Breast cancer
Broken bones
Cancer
Carbon monoxide poisoning
Cardiac arrest
Chicken pox
Colon cancer
COPD
Common cold
Diabetes (type 2)
Diarrhea
Down syndrome
Dyslexia
E. coli
Ear infection
Ebola
Epilepsy
Flu
Gonorrhea
Gum disease
H1N1
Hay fever
Heart attack
Heart disease
Heart failure
Heartburn
Hemophilia
Hepatitis C
Herpes
Hiccups
HIV
High Blood Pressure
Hypothermia
Joint pain
Kidney failure
Lead poisoning
Lice
Loa Loa
Lung cancer
Lyme disease
Malaria
Measles
Migraine
Nausea
OCD
Osteoporosis
Pharyngitis
Polio
Prostate cancer
Psoriasis
PTSD
Rabies
Severed nerve
Schizophrenia
Shingles
Sickle cell
Skin cancer
Smallpox
STDs
Stroke
Tape worms
Terminal cancer
Testicular cancer
Throat cancer
Tuberculosis
Tumors
Ulcers
Urinary tract infection
West Nile virus
Yellow fever